Michiel Thomas over Gemmel & Tim!

Filmfestival Oostende zit er weer aan te komen en het wordt een mooie editie vol Belgisch talent. We blikken graag nog even terug naar vorig jaar, toen vond o.a. de Belgische première van Gemmel & Tim plaats. De film is nu online te bekijken via Apple TV en iTunes.

Gemmel & Tim is de derde langspeeldocumentaire van de 35-jarige Peltenaar Michiel Thomas (Game Face, That’s Wild), met animatie van Antwerpenaar Remy Ndow. De docu won eerder vier festivalsprijzen en was geselecteerd voor het prestigieuze Palm Springs International Film Festival 2022. De film werd goed onthaald door publiek, festivaljury’s en vakpers. ‘Must-see’ publiceerde IndieWire, terwijl Documentary.org de film als ‘deeply personal’ omschreef. Awardsdaily.com loofde de film zelfs als ‘one of the best documentaries of the year.’

Sinds de zomer van 2021 speelde Gemmel & Tim op meer dan 35 internationale filmfestivals. In België was de docu te zien tijdens Filmfestival Oostende 2022 en eindigde als runner-up voor de publieksprijs. In totaal won Gemmel & Tim 8 festivalprijzen: Jury Award for Best Documentary at Seattle Queer FF 2021 and OUTSHINE Fort Lauderdale 2021, Audience Award for Best Documentary at Chicago Reeling FF 2021 and Black Alphabet 2021, Best Director and Student Jury Award at Ouray International Film Festival 2022, Special Mention at Out Film Connecticut and Esteem Awards.

Gemmel & Tim vertelt het verhaal van Gemmel Moore en Tim Dean, twee homoseksuele zwarte mannen, die beiden stierven aan een verdachte crystal meth overdosis in het beruchte West Hollywood appartement van Ed Buck, een blanke invloedrijke democratische donor, zakenman en activist. De controversiële overlijdens veroorzaakten schokgolven in de holebigemeenschap van Los Angeles. Deze intieme misdaaddocumentaire toont de parallelle levensloop van de twee overleden mannen, door de ogen van vrienden die hun verlies proberen te verwerken en hopen anderen te beschermen tegen een vergelijkbaar tragisch lot.

Michiel Thomas regisseerde, produceerde en filmde Gemmel & Tim vanuit zijn thuisbasis in Los Angeles. “Via gemeenschappelijke basketbalvrienden van Tim Dean met wie ik samenspeel, kreeg ik toegang tot deze leefwereld en won ik hun vertrouwen om dit aangrijpende verhaal op een integere manier in beeld te brengen,” vertelt Michiel. “Ik hoop dat deze film een hulp kan betekenen voor wie worstelt met verslaving en gelijkaardige situaties van machtsmisbruik kan helpen voorkomen.”

Antwerpenaar Remy Ndow (29) verzorgde de animatie in Gemmel & Tim. “Macht staat centraal en dat visualiseren we met kleur en de afwezigheid van kleur. Ook door personages te vergroten en te verkleinen,” legt Remy uit. “De beeldtaal is als een bewegend schilderij, waar we van gedetailleerde scènes van overvloed naar scènes gaan waar het lijkt alsof de inkt op is.” De film werd gemonteerd door de New Yorkse monteuze Niq Lewis (In Our Mothers’ Garden, Netflix) en gecoproduceerd door de Amerikaanse acteur Michael Franklin (Truth Be Told, Apple+).

Gemmel & Tim is een Amerikaans verhaal, maar thema’s als verslaving, veiligheid en welzijn zijn ook in België relevant en actueel. Sensoa, het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, en Çavaria, de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI-mensen en -organisaties, erkennen dat chemsex (het combineren van seks met drugs) ook bij ons een toenemend fenomeen is. “De deskundigheid omtrent chemsex in de hulpverlening is sterk gegroeid, dankzij gezamenlijke initiatieven van Sensoa,” licht Mark Sergeant van Sensoa toe. “Zo kunnen mannen die problemen ervaren met chemsex of die zich zorgen maken voor hun drugsgebruik terecht bij ChemMEN (van Free Clinic). Boysproject (CAW Antwerpen) is een sociale organisatie voor mannelijke en transgender sekswerkers.”

Gemmel & Tim is digitaal beschikbaar in België via Apple TV en iTunes. De Amerikaanse distributeur Passion River Films biedt de film aan een uitgebreid scholennetwerk in de VS voor educatieve doeleinden.

Bekijk ook

Op de première van 1985!

Vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur kan je op Eén en op VRT MAX …

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.