Op de première van 1985!

Vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur kan je op Eén en op VRT MAX kijken naar 1985. De reeks ging in première in oktober op Film Fest Gent.

In 1985 maken we kennis met drie jongvolwassenen die vol ambitie en goesting het leven induiken. Ze trekken naar Brussel om er te gaan studeren en rijkswachter te worden. Maar ze komen ongewild terecht in een zwarte bladzijde uit onze geschiedenis. Hun vriendschap wordt daarbij zwaar onder druk gezet. De reeks is gebaseerd op waargebeurde feiten en speelt zich af in de woelige jaren 80, toen de Bende van Nijvel ons land terroriseerde met hun dodelijke raids. ​

De Bende van Nijvel staat in het collectieve geheugen gegrift van Vlamingen en Franstaligen. Het is dan ook geen toeval dat deze unieke en ambitieuze fictiereeks een coproductie is van Eén (VRT) en La Une (RTBF), samen met productiehuis Eyeworks. Voor het eerst hebben de twee grote publieke omroepen van ons land samengewerkt aan een fictieproject voor volwassenen. 1985 werd gemaakt met een gemengde Vlaamse en Franstalige ploeg. Ook de cast komt uit zowel Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Jonge talenten Tijmen Govaerts, Aimé Claeys en Mona Mina Leon vertolken de hoofdrollen, naast onder meer Peter Van den Begin, Roda Fawaz, Tom Vermeir, Titus De Voogdt, Ruth Becquart, Barbara Sarafian, Josse De Pauw, Guillaume Kerbusch en Yoann Blanc.

Aimé Claeys, Mona Mina Leon en Tijmen Govaerts (c) Eyeworks Film & TV Drama / Thomas Nolf
Aimé Claeys, Mona Mina Leon en Tijmen Govaerts ​ (c) Eyeworks Film & TV Drama / Thomas Nolf

1985 gaat over het verlies van onschuld: niet alleen van de drie jongeren maar ook van de Belgische democratie, omdat het vertrouwen van de bevolking in de politie en de politiek zwaar op de proef wordt gesteld door de gebeurtenissen rond de bende. Een verlies dat tot op vandaag blijft nazinderen in onze maatschappij.

Door de stijlvolle en hoogstaande productie, de meeslepende muziekscore, met hits uit de jaren tachtig, en de authentieke throwback-esthetiek weet de serie de sfeer van die tijd uitstekend te capteren.

1985 werd geschreven door Willem Wallyn (De 16, All of Us), geregisseerd door Wouter Bouvijn (De twaalf, Red Light) en geproduceerd door Gunter Schmid en Peter Bouckaert voor Eyeworks (Cordon, De twaalf, Red Light). Stijn Coninx (Niet schieten) was creatief adviseur.

“Het is onze ambitie om met ‘1985’ (tv-)geschiedenis te schrijven, letterlijk én figuurlijk. Een reeks die een waarheidsgetrouw inzicht geeft in een van de meest getroubleerde periodes van de Belgische recente geschiedenis: de jaren ’80.” – Gunter Schmid en Peter Bouckaert, producenten

Willem Wallyn kent het dossier van de Bende van Nijvel erg goed. Hij werkte destijds als stagiair-advocaat mee aan de voorbereiding van de eerste Bendecommissie in het Parlement. Wallyn: “Ik wou de tijdsgeest zo vatten dat een publiek dat later geboren is, of helemaal niets van de feiten afwist, perfect zou begrijpen wat er zich toen juist heeft afgespeeld. Dat kon best door het verhaal te vertellen vanuit het standpunt van de jonge personages Marc, Franky en Vicky. Zij zijn de ideale protagonisten om de dramatische ontwikkelingen samen met de kijker te ontdekken. Hun ‘coming of age’ verhaal tegen de achtergrond van de historische gebeurtenissen zorgt ook voor onmiddellijke herkenbaarheid.”

 

 

 

 

 

 

 

1985 is een productie van Eyeworks, VRT/Eén en RTBF, met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) van de Vlaamse overheid, Screen Flanders, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Screen.Brussels), en de Belgische tax shelter i.s.m Casa Kafka Pictures, met de deelname van Wallimage (La Wallonie). Deze productie kwam tot stand met de steun van het Vlaams noodfonds corona van de Vlaamse regering en het Garantiefonds voor de Vlaamse onafhankelijke audiovisuele productiesector.

Bekijk ook

Gratis tickets voor Filmfestival Oostende!

Deze wedstrijd is afgelopen! Als partner van Filmfestival Oostende mag Cinevox een hoop tickets weggeven …

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.