Sterke Vlaamse aanwezigheid op de Berlinale dit jaar!

De korte animatiefilm Spin & Ella van An Vrombaut is geselecteerd voor de Generation Kplus-competitie van het Internationaal Filmfestival van Berlijn (16-26 februari). Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe, is de officiële openingsfilm van het Generation-programma. Daarnaast zijn er nog een aantal selecties.

An Vrombaut is een Vlaamse illustrator en animatiefilmmaker die o.a. de succesvolle animatiereeks 64 Zoo Lane schreef en coregisseerde voor CBeebies, het kinderkanaal van BBC. Haar vorige korte animatiefilm, The Tie, was in 2016 eveneens geselecteerd voor de Berlinale en kreeg toen een speciale vermelding van de Generation Kplus-jury. Na de première volgden vele tientallen internationale festivalselecties en een handvol filmprijzen. In de tussentijd werkte ze als scenarist o.a. mee aan de animatieserie Ollie (2019).

De nieuwe film van An Vrombaut, Spin & Ella, die in Berlijn zijn wereldpremière zal beleven, gaat over het spinnenfeetje Ella en haar beste vriend Spin die samen spinnendraadtekeningen maken in Takkenstad. An Vrombaut schreef en regisseerde de film, met als doelgroep kinderen van 3 tot en met 8 jaar oud. De productie is van Annemie Degryse voor Lunanime.

Er zal een sterke Vlaamse aanwezigheid zijn op de Berlinale dit jaar. In december werd al de selectie bekendgemaakt van Zeevonk, het speelfilmdebuut van Domien Huyghe (productie A Private View), voor de Generation-competitie. Vandaag werd aangekondigd dat Zeevonk ook de officiële openingsfilm van Generation is.

Vorige week werden de selecties voor de Berlinale Co-Production Market bekendgemaakt. Twee Vlaamse projecten, Hasse van Jan Matthys (productie Bulletproof Cupid) en Skiff van Cecilia Verheyden (productie Mirage), hebben een uitnodiging op zak. Beide zijn Vlaamse speelfilmprojecten in de ontwikkelingsfase.

1985, de fictieserie van Eyeworks Film & TV Drama, is in Berlijn uitgenodigd om deel te nemen aan het Market Selects-programma van de Berlinale Series. En ten slotte zijn ook twee minoritaire coproducties uitgenodigd: fictiefilm Le Paradis van Zeno Graton, een coproductie van Menuetto, is geselecteerd voor Generation 14plus, terwijl de animatiefilm La Sirène van Sepideh Farsi zijn wereldpremière zal beleven in de Panorama-sectie. La Sirène is een Frans-Duits-Luxemburgs-Belgische coproductie met Lunanime als Vlaamse partner.

Spin & Ella, Zeevonk, Hasse, SkiffLe Paradis en La Sirène konden rekenen op de steun van het VAF/Filmfonds van Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon. 1985kwam tot stand met de steun van het VAF/Mediafonds van Vlaams minister van Media Benjamin Dalle. Daarnaast investeerde het economisch fonds Screen Flanders, een initiatief onder de bevoegdheid van Vlaams minister van Economie Jo Brouns en minister van Cultuur Jan Jambon, in La Sirène en 1985.

Bekijk ook

Op de première van 1985!

Vanaf zondag 22 januari om 21.00 uur kan je op Eén en op VRT MAX …

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.